İşitme Cihazı Nedir?

26.02.2022
1.243
İşitme Cihazı Nedir?

İşitme cihazı bulunduğu ortamdaki sesleri bir mikrofon aracılığı ile toplayıp şiddetini yükselten ve kişinin duyabileceği seviyeye getiren elektronik aletler olarak tanımlanabilir. Basit bir çalışma prensibine sahip olan işitme cihazlarının temel görevi duyma problemi yaşayan kişilerin işini kolaylaştırmaktır.

İşitme kaybı yaşayan kişiler günlük yaşamdan iş hayatına kadar pek çok alanda olumsuz etkilere maruz kalabilir. İşitme cihazları bu noktada devreye girerek kişinin yaşam kalitesini ve duymayı etkili bir seviyeye taşır.

Genel olarak işitme cihazı satın alırken uzman gözetimi ve uzman yönlendirmesi gibi faktörler büyük bir role sahiptir. Bir kulak burun boğaz uzmanından yardım alarak işitme cihazı tercihi yapmanız çok daha doğru sonuçlar almanız açısından oldukça önemlidir.

Oticon İşitme Cihazları

İşitme Cihazı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Birçok kişi tarafından merak edilen soruların başında işitme cihazı hangi durumlarda kullanılır sorusu yer alır. Genel bir ifade ile hastada mevcut işitme kaybının ilaç ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda işitme cihazı desteğine ihtiyaç duyulur.

Hayatınızı Ertelemeyin! Aklınızdaki Tüm Sorular için Lütfen Bize Ulaşın

 

arama butonu

Bunun yanı sıra düzelme ihtimali olsa bile ameliyatın riskli olduğu durumlarda da işitme cihazları tercih edilmektedir. İşitme cihazı genelde iç kulakla ilgili (sensörinöral) işitme kayıplarında ve bazı durumlarda orta kulak problemlerinde kullanılan bir yöntemdir. İşitmenin tamamen kaybolduğu durumlarda işitme cihazı kullanımı, bir fayda sağlamadığı için tercih edilmiyor.

Neden işitme cihazı kullanmalıyım diyorsanız buradan yazımıza ulaşabilirsiniz.

İşitme Cihazı Nasıl Çalışır?

İşitme cihazı temel anlamda basit bir çalışma prensibi ile kişilerin hayatını kolaylaştırır. Buna göre bir işitme cihazı mikrofon aracılığı ile sesleri toplar, ardından işitme cihazı sesin şiddetini yükseltir. Hoparlör yardımı ile yükselen ses kulağınıza verilir. Bu tanım genel manada doğru olsa da, işitme cihazları farklı çalışma prensiplerini beraberinde getirir. Bahsedilen çalışma prensibinde sesin sadece yükseltiliyor olması, net ve anlaşılır bir deneyim elde edileceği anlamına gelmez.

Günümüzün işitme cihazları aynı yöntemden destek alsa da sesin yükseltilmesi noktasında farklı süreçleri takip eder. Modern işitme cihazları temel anlamda sesleri ayırt eden, kayıplara göre bazılarını yükseltip bazılarını bastıran, bulunulan ortama göre program değiştiren özellikler sergiler. Aynı zamanda işitme cihazları çınlama maskeleyici özelliği ile küçük bir bilgisayar görevi üstlenir.

 

 

Gürültülü ortamlarda sesin duyulması ve netliği gibi ayrıntılar işitme cihazlarında en merak edilen konulardan biridir. İşitme cihazları yapısı gereği arka plan sesini azaltan ve yönlülük özellikleriyle 3 boyutlu ses deneyimi yaşatabilen ürünlerdir. Bu sayede işitme cihazları ile otomatik ses şiddeti ayarlamaları yapmak ve doğal bir işitme deneyimi elde etmek mümkündür.

İşitme cihazlarının içerisinde bir çeşit çip mekanizması yer alır. Söz konusu çip dijital bilgiyi aldığında, sesi dönüştürmek için karmaşık algoritmalar kullanmakla görevlidir. Bu sayede işitme cihazları önemli olan sesleri tutarken, önemli olmayanları kolayca ortadan kaldırabilir.

Detaylı bir teknoloji sunan işitme cihazları duyduğunuz iki hecenin arasındaki çok kısa duraksamalarda oluşabilecek gürültülerin önüne geçer. Arka plan gürültüsünü ortadan kaldıran işitme cihazlarında gerekli görülen durumlarda değişiklik yapılabilir. Gürültülü bir ortama girdiğinizde sesin azalmasını istiyorsanız, özel tercihlerinize işitme cihazını ayarlayabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Ody. Elif ESEN
Ody. Elif ESEN
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?