Biyonik kulak (koklear implant)nedir? Ne zaman yapılmalı?

21.08.2021
1.844
Biyonik kulak (koklear implant)nedir? Ne zaman yapılmalı?

Koklear implant denilen biyonik kulak, ilk olarak 1957 senesinde bir fizikçi ve kulak hastalıkları uzmanı doktor tarafından kokleanın içerisine tek bir elektrot yerleştirilerek tasarlanmıştır.

Fakat tek kanal konuşmanın anlamlandırılması için gerekli farklı frekansları algılamaya yeterli olmamıştır. Zamanla kokleanın farklı yerlerinde, farklı frekanslarda uyarılan bölgelere çoklu kanallı koklear implant yerleştirilerek sorunun üstesinden gelinmiştir.

Koklear İmplant Ne Zaman Yapılmalı?

Şu anda her sene en az 3000 kişi koklear implant ameliyatı olmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu çocuklardan oluşur. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Bakanlığı (FDA), 2000’de yaptığı açıklamada; bir yaşından itibaren çocukların koklear implant ameliyatı olabileceğini söylemiştir. İşitme engelli veya işitme güçlüğü çeken çocuklar için küçük yaştan itibaren bir koklear implant kullanmak, konuşma ve dil becerilerini geliştirmek yönünden çok önemlidir.

Araştırmalar, 18 aylık olmadan koklear implant ameliyatı geçirip yoğun bir terapi alan bazı çocukların, daha büyük yaşta implant kullanan akranlarına göre duyma, ses ve müziği anlamlandırma ve konuşmada daha iyi beceri gösterdiklerini kanıtlamıştır.

Araştırmalar ayrıca 18 aylık olmadan önce koklear implant ameliyatı geçiren çocukların, normal işitmeye sahip çocuklarla karşılaştırılabilir düzeyde dil becerileri geliştirdiklerini ve birçoğunun, okullarında başarılı olduklarını göstermiştir.

Aşağıdaki linkten işitme kaybınız var mı? yok mu? nasıl anlarız. Yazımızı okuyabilirsiniz.

İşitme Kaybım Olduğunu Nasıl Anlarım?

Hayatlarında, sonradan işitme duyusunun tamamını veya çoğunu kaybeden bazı yetişkinler de koklear implantlardan yararlanabilir. Yetişkin hastalar, implanttaki oluşan sinyalleri dudak okuma veya işaret dili gibi herhangi bir görsel ipucu gerektirmeden hatırladıkları seslerle ilişkilendirmeyi öğrenirler.

Koklear implantlar, işitme cihazlarından çok az yararlanan, şiddetli işitme kaybı olan kişiler için iletişimi ve yaşam kalitesini belirli düzeyde artırabilir.

Koklear implantların kazanımlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

Dudak okumak gibi ipuçlarına ihtiyaç duymadan konuşmayı duyabilme. Normal, çevreden gelen seslerin tanınması. Gürültülü ortamda tek bir kaynağı duyabilme. Seslerin nereden geldiğine dair yön bulma yeteneği. Televizyon programlarını takip edebilme, telefon konuşmalarını duyabilme.

Koklear implant ameliyatından yararlanabilmek için bazı özelliklere sahip olmak gerekir. Bunlar: Şiddetli işitme kaybı. İşitme cihazlarından az ya da hiç fayda görememek.

Koklear implantlarla ilişkili bazı riskleri artıran herhangi bir tıbbi durum veya faktörün olmaması.

Rehabilitasyon oturumlarına katılabilmek için yüksek motivasyon. Koklear implantların işitme için neler yapabileceği ve yapamayacağı konusunda net bir düşünceye sahip olma.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Ody. Elif ESEN
Ody. Elif ESEN
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?