İşitme Kaybım Olduğunu Nasıl Anlarım?

04.05.2021
2.130
İşitme Kaybım Olduğunu Nasıl Anlarım?

İşitme kaybınızın olup olmadığını kesin olarak anlamanızın bir yolu odyoloji uzmanı, odyolog veya odyometriste muayene olup işitme testi yaptırmaktır.

Muayene olmadan önce kendinize şu soruları sorarak işitme sağlığınız ile ilgili fikir edinebilirsiniz:

İşitme Kaybınızı Analiz Etmek İçin Sorular

Başınızda veya bulunduğunuz yerde olmayan bir çınlama sesi duyuyor musunuz?

Bu sorunun yanıtı “Evet” ise yaşadığınız bu çınlama “Tinnitus” adı verilen işitme kaybı ile alakalı bir rahatsızlıktır.

Normal şartlarda Tinnitus sadece işitme kaybı ile alakalı bir rahatsızlıktır, fakat kulak çınlamasının farklı bir sağlık probleminizden veya kullandığınız bir ilaçtan da meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanız gerekmektedir.

Bulunduğunuz Ortamlardaki Konuşmaları Geveleme veya Mırıldanma Olarak Duyuyor musunuz?

Konuşmaları tam anlayamıyor mırıldanma veya geveleme olarak duyuyorsanız bu bir işitme kaybı belirtisidir. İşitme kaybı olan bireyler işitme kaybına bağlı olarak kalın veya ince sesleri daha zor duyar. Bu da konuşmaları anlayamamanıza mırıldanma ve geveleme olarak duymanıza sebep olur.

Kulaklarınızdan birinin diğerinden daha iyi duyduğunuzu düşünüyor musunuz?

İşitme kaybınız yok ise iki kulağınızda kesinlikle aynı oranda duyar. Eğer kulaklarınızdan birinin daha iyi duyduğunu düşünüyorsanız bu en az bir kulağınızda işitme kaybı olduğunu işaret eder.

Tek taraflı işitme kayıplarında başka hastalıklara bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanızı tavsiye ederiz.

Duymanızda farklı zamanlarda değişikler hissediyor musunuz?

İşitme kaybı olmayan kişilerde işitme seviyesi dış etkenlere bağlı olarak değişim göstermez. Eğer İşitme seviyenizde anlık veya farklı zamanlarda değişiklik olduğunu düşünüyorsanız bu işitme kaybınızın olabileceğine işaret etmektedir.

Bu gibi durumlarda işitme kaybınızın ilerlememesi ve kalıcı olmaması için en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi tavsiye ederiz.

Ailenizde işitme kaybı olan kişiler var mı?

İşitme kaybı sebeplerinden biriside genetik sebeplerden meydana gelebilmektedir ve bir sonraki nesle aktarılmaktadır. Yakın aile bireylerinde işitme kaybı yaşamış kişiler varsa sizin de İşitme kayıplı bir birey olma riskiniz yüksektir. İşitme kaybınızın olduğunu gösteren belirtiler görmeniz durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayene olmanızı tavsiye ederiz.

Genel anlamda sağlığınız yerinde mi?

Kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı (diyabet), tiroid hastalıkları ve düzenli olarak kullanılan ilaçlar geçici veya kalıcı işitme kaybına sebep olabilir.

Yaşınız 50 veya üzeri mi?

50 yaş ve üzeri bireylerde az miktarda da olsa işitme kaybı olma ihtimali oldukça yüksek. Etkileri zamanla artan işitme kaybını fark etmek oldukça zor olduğu için düzenli olarak muayene olmanızı tavsiye ederiz.

Tekrar altınız çizmek isteriz ki işitme kaybını kesin bir şekilde teşhis etmenin tek yolu odyoloji muayenesi ve işitme testine katılmaktır. İşitme testi özel ve kamu sağlık kuruluşlarında yaygın bir şekilde uygulanan zahmetsiz ve kısa süren bir tetkiktir. Herkesin endişe durumunda acilen ve normal şartlarda da düzenli olarak kontrol amaçlı işitme testi olmanızı tavsiye ederiz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Ody. Elif ESEN
Ody. Elif ESEN
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?