İşitme Cihazını Neden Kullanmalısınız?

16.05.2021
1.090
İşitme Cihazını Neden Kullanmalısınız?

Dünyada yapılan araştırmaların sonucunda insanların %10’u işitme kaybı olduğunu biliyor ve bu endişeyi taşıyor. Bu %10’luk kısmın sadece %3’ü işitme cihazı kullanmayı tercih ediyor. İşitme kaybı olup da müdahale edilmeyen kişilerin insanlarla iletişimi ve hayat kalitesindeki olumsuz etkisi araştırmalar ile ortaya konmuş ve kanıtlanmışken işitme kayıplı bir birey ilk kulak muayenesini yaklaşık olarak 5 yıl sonra oluyor.

Yapılan bu araştırmalar gösteriyor ki işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanmayan kişilerin yalnız kalma, depresyon, toplumlardan ayrı kalma, endişelenme ve tatminsiz kalma gibi duyguları etkilenerek şikayet etme eğilimlerinin çok olduğu gözlemleniyor.

Farklı bir araştırmada ise işitme kayıplı olan, işitme cihazı kullanan ve kullanmayanlar arasındaki kıyasa dikkat çekerek; işitme cihazı kullanan kişilerin hayatın daha içinde olup, sosyal aktivitelere daha fazla katılıp, konuşmalarda daha ön plana çıktıkları görülmektedir. İşitme kayıplı olup işitme cihazı kullanmayan kişilerin ise sosyal ortamlarda, onların çevirmeni olarak yanlarında bulunan aile bireyinin kendi sosyal ortamından uzaklaşıp sadece onun çevirmenlik görevini üstlenmek zorunda kalması, o kişinin aile ve arkadaşlarının yalnız kalmasına neden olmaktadır. Bu durum aile bireylerini dahi etkilemektedir. Bu nedenle tedavi görmeyen işitme kayıplı bireyler hem kendi hayatlarını hem de çevresindeki hayatları kötü etkileyerek çevresindeki kişilerin öfke, stres, depresyona yakalanma ihtimalini arttırabilir.

İşitme Cihazını Kendiniz ve Sevdikleriniz için Kullanmayı İhmal Etmeyin

İşitme Kaybının Ortaya Çıkardığı Bazı Riskler

İşitme kayıplı bir birey olup tedavi olmayan bireylerin karşılaştığı bir diğer problem ise güvenliktir; telefon sesi, kapı sesi, alarm sesi, korna sesi gibi sesleri duymakta zorluk yaşayan bireylerin evde veya dışarıda güvenli bir hayat sürmesi zorlaşmaktadır. Bu nedenle ev gibi güvenli bir ortamda dahi bireylerin korku, endişe, paranoya ve anksiyete gibi bazı duyguları yaşama ihtimalleri de artmaktadır.

Tedavi edilmeyen işitme kaybının bazı fiziksel ve zihinsel sonuçları da bulunmaktadır; işitme kayıplı birey tedavi edilmediğinde bunaklığın daha erken ortaya çıktığı görülmüştür. İşitme cihazı kullanmanın bu etkileri azalttığı ve erken yaşta bunaklığın etkilerini ortadan kaldırdığı gözlemlenmiştir. Fiziksel olarak ise işitme kayıplı olup işitme cihazı kullanmayan kişilerin konuşmaları duymak, hayatı yakalamak gibi konularda daha fazla efor sarf ettikleri ve günün sonunda daha yorgun oldukları görülmüştür.

İşitme kayıplı olup tedavi edilmeyen bireylerin çevresindeki farkındalığı kaybetmesi, etrafındaki konuşulanları anlayamaması, iletişim kurmakta yaşadığı zorluk doğrudan tüm hayatını kötü yönde etkilemektedir. Bu etkiler sadece işitme kayıplı bireyin kendisinin değil, aile bireylerinin ve arkadaşlarının hayatını olumsuz olarak etkilediği görülmüştür. İşitme cihazı kullananların, aile bireyleriyle, arkadaşlarıyla ve sosyal çevresindeki kişilerle hayat kalitesi konusunda iyileşme olduğu net olarak görülmüştür.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Ody. Elif ESEN
Ody. Elif ESEN
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?